La Fira de la Llavor arriba a la seva 12a edició amb el lema “De la terra a la taula”

Tindrà lloc els dies 27 i 28 d’abril a Roda de Ter

Membres de la comissió organitzadora de la Fira de la Llavor, amb la regidora de Promoció Econòmica,
Griselda Arrey, davant el mural de la fira que es va pintar per celebrar la 10a edició.

La Fira de la Llavor, una mostra anual ja consolidada, arriba a la seva dotzena
edició. Els dies 27 i 28 d’abril, Roda de Ter acollirà la fira, on la temàtica girarà
al voltant del lema “De la terra a la taula”, una frase que inclou les premisses
que la fira sempre ha reivindicat respecte als productes ecològics, de proximitat
i de temporada.

La regidora de promoció Econòmica, Griselda Arrey, juntament amb la comissió
organitzadora de la fira, va presentar el cartell d’aquesta edició. Arrey ha
destacat el creixement que ha experimentat la Fira de la Llavor des de la seva
primera edició, convertint-se en un esdeveniment reconegut a nivell regional
que atrau participants de tots els àmbits del sector agrícola. Des dels
agricultors locals fins als investigadors, passant pels entusiastes del jardí i les
organitzacions agrícoles, tots ells comparteixen una passió comuna: la
conservació de les llavors locals i la promoció de pràctiques agrícoles
sostenibles. Tant la regidora com la comissió organitzadora de la fira, han
manifestat la seva confiança en la continuïtat de l’èxit de la fira, especialment el
diumenge al matí, quan s’espera una major afluència de públic. La comissió
organitzadora també ha planificat un concert de tarda per atraure més
assistents en aquest horari.


La fira ha servit com a plataforma per compartir coneixements, intercanviar
llavors i establir connexions entre els diferents actors del sector agrícola.
L’objectiu principal continua sent la promoció de la conservació de les llavors
tradicionals i la sensibilització sobre la importància de protegir les llavors locals
i promoure pràctiques agrícoles sostenibles.
Una de les novetats d’enguany és l’ampliació de la col·laboració amb la
Biblioteca Bac de Roda, que organitzarà dues xerrades abans i després de la
fira sobre temes relacionats amb el consum comunitari i l’horta agroecològica.
També es programa la ja tradicional passejada de les herbes remeieres i la
novetat és que, en aquesta edició, anirà a càrrec de Lídia Grau ja que Santi
Jàvega, que l’havia conduït cada any, no la podrà fer.

La ubicació de la fira serà com sempre al peu de la muntanyeta i també
ocuparà un tram de la carretera de la C-153. El tram de la carretera C-153 que
va del carrer Molins fins a la rotonda d’accés al polígon Puig Vell restarà tancat
a la circulació. La ruta alternativa desviarà el trànsit cap a dins el polígon per
tornar accedir a la carretera pel carrer Molins i en els dos sentits de la marxa.
Pel que fa la data de la fira, s’ha avançat a finals d’abril per evitar problemes
causats per la sequera, donant l’oportunitat a començar les hortes. Segons la
comissió organitzadora, d’uns anys cap aquí, s’ha observat un augment en
l’interès per cultivar hortalisses i consumir productes de proximitat i de
temporada.


La programació de la fira

La programació de la fira inclourà diverses activitats relacionades amb la
temàtica “De la terra a la taula”, com conferències, tallers, xerrades i un
showcooking a càrrec del Col·lectiu Eixarcolant. També hi haurà altres tallers,
com per exemple la construcció d’un vermicompostador, un taller de cultiu de
bolets i una passejada pel bosc comestible del banc de llavors.
Com cada any, els visitants podran gaudir de parades de llavors, planters i
productes locals, així com de l’Espai Llavor per als nens i activitats de
contacontes. A més a més, es comptarà amb música en viu durant l’hora del
vermut i en la cloenda de la fira.


La col·laboració de la Residència Can Planoles, que ha elaborat boles de
llavors de plantes aromàtiques per regalar als assistents, i el disseny del cartell
a càrrec de l’illustradora Ana B. Reina, són altres elements destacats d’aquesta
edició.

La Fira de la Llavor és una iniciativa que va néixer el 2013 amb l’objectiu de
contribuir a la recuperació, difusió i revalorització de les llavors locals o
tradicionals, afavorint el contacte entre productors i consumidors i fomentant la
cooperació entre pagesos i artesans que produeixen aliments ecològics i de
proximitat

Aquesta entrada ha esta publicada en Sin categoría. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari