Banc de Llavors

Tota la informació del Banc de Llavors, la trobareu al seu bloc: 

https://bancdellavorsderodadeter.wordpress.com/

logo banc llavorsQuè és un banc de llavors:

Un banc de llavors o dipòsit de llavors es un espai on s’emmagatzemen les llavors produïdes pels agricultors locals per tal de preservar-les i proporcionar-les a les persones interessades.

És un tipus de banc de gens per protegir la biodiversitat i les especies locals o autòctones, especialment aquelles conreades tradicionalment fora dels circuits comercials a gran escala. Els motius per emmagatzemar llavors són diversos. Emmagatzemar llavors protegeix d’esdeveniments catastròfics com desastres naturals, epidèmies de malalties, desaparició a causa d’espècies invasores, transgènics, espècies que han quedat en desús, etc.

Això ens condueix a identificar els nostres drets i deures sobre el nostre entorn (les nostres responsabilitats) i quins són els potencials que tenim com a societat per defensar-lo. La preservació de les llavors és indispensable per atendre a la sobirania alimentària.

El nostre banc és un projecte i una il·lusió d’un col·lectiu davant la destrucció cada cop més alarmant de llavors, es calcula un 90% en els darrers 50 anys, i la desinformació de la majoria de la població, de com autogestionar-nos el menjar, i la salut.

Va néixer la necessitat de crear aquest Banc, un espai on reunir totes les llavors i coneixements desenvolupats durant tantes generacions pels nostres avant-passats de la comarca i voltants per conservar les varietats tradicionals cultivades, una manera de defensar la biodiversitat, i el patrimoni cultfoto6 bancural del territori.

La caseta ens permet tenir un laboratori fixe per tal de poder classificar, comprovar i intercanviar les llavors. Als horts socials hi tenim una parcel·la que ens permet provar les llavors i fer-ne una fitxa completa a la nostra base de dades que ha estat cedida pel Centre de conservació de la biodiversitat cultivada Esporus i readaptada pel grup organitzador.

 

Com formar part del banc de llavors:

El banc de llavors de Roda de Ter està format per un grup de persones de la comarca d’Osona, a partir de la iniciativa de voluntaris, professionals i aficionats del ram de l’agricultura i l’alimentació. No és un grup tancat, així que tothom que hi estigui interessat pot contactar amb l’Ajuntament de roda de Ter i demanar informació.

Antecedents:

A Roda de Ter ja hi ha un referent històric, la Fundació Privada i el Museu de L’Esquerda on un grup d’arqueòlegs van trobar llavors carbonitzades localitzades durant l’excavació d’un graner del segle XIII dC, entre altres. L’Àrea de Recerca Experimental Arqueològica de l’Esquerda és un laboratori a l’aire lliure on s’investiga sobre agricultura medieval: els sistemes de conreu, les espècies conreades i les eines que s’utilitzaven. També s’investiga sobre els sistemes d’emmagatzematge: les sitges i un graner construït a partir de les dades proporcionades per l’arqueologia.

La idea del banc de llavors sorgeix a partir de la Comissió Organitzadora de la Fira de la Llavor Tradicional de Roda de Ter que es celebra anualment i del desenvolupament de la parada d’intercanvi de llavors que cada any hi ha a la mateixa fira. Enguany celebrem la tercera edició de la Fira, serà l’11 i 12 d’abril, a Roda de Ter. Arrel de l’interès dels assistents, fa un any que un grup de persones s’han anat reunint per definir el banc de llavors i posar-se a classificar les varietats de llavors recollides en aquests anys de Fira. Sempre s’ha comptat amb la col·laboració d’Esporus. La rehabilitació de la caseta és un pas més en la consolidació del banc de llavors com a projecte de conservació de l’agrobiodiversitat de la comarca.

Objectiu del banc de llavors:

L’objectiu general d’aquest banc tan peculiar és preservar llavors tradicionals d’arreu, augmentant així la biodiversitat en l’horta, detectar i recuperar les llavors de les varietats locals que s’han anat deixant de conrear els darrers anys com a conseqüència de diversos factors econòmics i socials. Paral·lelament es pretén fer difusió del cultiu i consum de varietats locals, recuperar i transferir el coneixement associat a aquestes llavors, i facilitar-ne l’accés a tothom. També es promourà la prospecció d’aquestes varietats locals entre pagesos de la comarca, la multiplicació i conservació de les llavors, i la caracterització de les mateixes per valorar-ne el seu interès, amb l’ànim d’aconseguir la sensibilització de la població en referència al valor de l’agricultura ecològica i de proximitat, preservar el medi ambient i la salut pública, donant un valor històric, cultural i gastronòmic a les espècies vegetals de la nostra comarca.banc

 

On està situat:

El lloc físic és la Caseta del Pou, al carrer Jacint Verdaguer de Roda de Ter. Situada al peu del Parc de la Muntanyeta i al costat dels horts socials.

Com funciona el nostre banc:

El banc té la finalitat de posar les llavors a l’abast de tots, donar i rebre informació i enriquir-se de noves incorporacions (detecció de llavors i espècies locals) a través de l’intercanvi.

L’intercanvi consisteix en guardar i cedir llavors, amb el compromís de poder tornar una part de les llavors l’any següent o bé aportar-ne de noves. Durant l’intercanvi el banc us donarà o demanarà informació com: nom de la

foto1banc

llavor, procedència, si ha estat tractada químicament, última sembra, correu electrònic i telè

fon de contacte, descripció de la planta i fruit, etc. No cal saber totes les dades, però és millor si en podem aportar forces per tal de poder donar més qualitat i garantia de saber què sembrem.

Horaris del banc de llavors:

De moment l’horari del banc serà el primer dijous de cada mes de 19 a 20h a la caseta, en cas de modificacions, festius, etc. podreu consultar a:

 

Àngela López

Tècnica de medi ambient                          Banc de Llavors: bancllavorsroda@gmail.com

Ajuntament de Roda de Ter

mediambient@rodadeter.cat

www.rodadeter.cat

T. 93 850 00 75

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s