Programació de la III Fira de la Llavor

cartell-programació

Queden pocs dies per l’inici de la III Fira de la Llavor Tradicional de Roda de Ter. Com cada any a la fira hi convergeixen els productes relacionats amb la llavor, els seus productors i tota la informació relacionada amb el consum, el cultiu i l’alimentació sostenible. L’indret de celebració també és el de cada any, la zona de La Muntanyeta, espai que ja acull els Horts Socials i el Banc de Llavors.
El tret de sortida serà el dissabte dia 11 d’abril a les 11h del matí amb una visita pels camps experimentals de l’Esquerda i un recorregut botànic . A les 5 de la tarda s’inaugurarà l’exposició “La flora medicinal d’Osona i els seus usos etnobotànics” , ho farà Santi Jàvega, l’Herbolari de Sau, autor del llibre amb el mateix títol. Serà al Museu Arqueològic de l’Esquerda. Jàvega farà una visita guiada per totes les plantes de l’exposició. A les set de la tarda i a la carpa de la fira hi tindrà lloc la taula rodona ‘On és la pagesia? El món rural a debat’ . Aquest espai de reflexió és un dels reptes d’aquesta edició, des del seu primer moment la comissió organitzadora ha volgut que enguany la fira posés sobre la taula les diverses experiències que es donen a la comarca d’Osona i a Catalunya dels diversos models de pagesia, per aquest motiu els ponents seran els següents:
  • Carles Mencos d’ Unió de Pagesos
  • Joan Clotet de Casa Tarradellas
  • Assumpta Codinachs de Som lo que Sembrem
  • Carriel dels Vilars Viticultor
Moderaran la taula en Xevi Crosas, del Grup de Defensa del Ter; la Mercè Molist de la Universitat de Vic; i Ramon Forcada, membre de l’organització de la Fira de la Llavor.
Després de la taula rodona hi haurà un sopar popular. Els tiquets del sopar s’han d’adquirir amb antel·lació a Roda de Ter (Ajuntament, bar Des de la Finestra o bar D’Pas), a Vic (Forn Llevant o bar la Nyàmera), o a Manlleu (bar El Manlleuet). Valen 10€.
A les 10h del matí del diumenge començarà el dia estricte de la Fira de la Llavor; com a cada edició, durant tot el dia hi haurà mercat de productes relacionats amb la llavor; un bar restaurant on es podran tastar els productes de la fira i on s’hi podrà esmorzar i dinar. Aquest 2015 també es farà la Gran Cagada (ja es poden adquirir números a botigues i bars de Roda de Ter) i els sortejos de productes de la fira. A banda, es farà un gran EcoMural a una paret de la nau de la col·lecta. És un gran grafitti fet amb pintures ecològiques d’un disseny proposat pels estudiants de l’Institut de Roda.
Les xerrades es concentraran al matí a la carpa de la fira. A les 11h Les Refardes explicaran la producció artesana de llavors tradicionals i a les 12:30h, l’Escola de Pastors donaran a conèixer la seva labor. A les 11h, l’ Herbolari de Sau
farà una passejada d’herbes remeieres per la Muntanyeta. A la carpa també s’hi projectaran diversos vídeos durant la resta de la diada.
A la tarda hi haurà diversos tallers: de fer formatges, a càrrec de Roger Riudabets; Benvolgudes males herbes a l’hort, per Jaume Fernàndez; Neteja de llavors, per Les Refardes; Pildorització de granes a càrrec d’ Agricultura Regenerativa ; a més d’un taller de construcció d’un jardí vertical i un altre d’aprendre de l’hort.

Durant tot el dia hi haurà dinamització teatral i es durà a terme el concurs de fotografies d’Instagram, organitzat per InstaOsona, les imatges guanyadores seran les més votades a l’aplicació. A dos quarts de sis hi haurà un espectacle infantil de la Companyia La Broma.

El Banc de Llavors de Roda de Ter, presentat fa unes setmanes, té la seva seu al pou d’aigua de La Muntanyeta, lloc on s’hi durà a terme l’espai intercanvi, una peça clau de la Fira de la Llavor des dels seus inicis i que any rere any ha anat adquirint més èxit i participació

Aquesta entrada ha esta publicada en Sin categoría. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s